Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019
 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Λίγα Λόγια για την Πόλη μας

print
email
Λίγα Λόγια για την Πόλη μας

Εκδοτικός Οίκος «Υδρόγειος»

Η ίδρυση της Θεσσαλονίκης, 316/315 π.Χ

Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο εσωτερικό τόξο του Θερμαϊκού, είχε κατοικηθεί από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Αναφερόμενος στο χώρο αυτό ο καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης γράφει: «Μια ανοιχτή πεδιάδα με πλούσια χώματα, που κατέβαιναν με την διάβρωση από τα γύρω βουνά, δάση περιορισμένα στην γύρω ημιορεινή ζώνη, σχιστολιθικά πετρώματα, που αποτελούσαν την κύρια γεωλογική βάση, ταράτσες από κοκκινοχώματα, διαμορφωμένες ήδη από την περίοδο του Πλειστόκαινου και μια έντονη παρουσία της θάλασσας βαθιά μέσα στην καρδιά της πεδιάδας αυτής, αποτελούσαν το τοπίο όπου ιδρύθηκαν οι προϊστορικοί οικισμοί της Θεσσαλονίκης».

Οι παλαιότεροι από τους προϊστορικούς αυτούς οικισμούς, ίχνη των οποίων βρέθηκαν σε πολλά σημεία της περιοχής, χρονολογούνται στην ύστερη - νεολιθική εποχή, γύρω στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ.  και από τους πιο γνωστούς είναι ο προϊστορικός οικισμός της Τούμπας Θεσσαλονίκης, όπου έχουν γίνει και οι συστηματικότερες ανασκαφές. Ο χώρος αυτός και οι γύρω περιοχές συνέχισαν να κατοικούνται χωρίς διακοπές στους αιώνες που ακολούθησαν, όπως δείχνουν τα ευρήματα. Αργότερα, στα ιστορικά πια χρόνια, οι οικισμοί γίνονται γνωστοί με τις ονομασίες τους, ενώ σήμερα έχει προσδιοριστεί και η θέση ορισμένων από αυτούς. Από τους πιο γνωστούς: η Αίνεια, η Σίνδος, η Χαλάστρα, η Θέρμη, ο Κισσός κ.α. Σ’ ένα σημείο, λοιπόν, αυτής της περιοχής, στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, ίδρυσε τη Θεσσαλονίκη ο Κάσσανδρος, πριν ακόμη αυτοπροσδιοριστεί βασιλιάς του Μακεδονικού κράτους.

Είναι γνωστές οι διαμάχες που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ανάμεσα στους «διαδόχους». Στους ταραγμένους εκείνους καιρούς (τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.), που σηματοδοτούν την αρχή της Ελληνιστικής εποχής, θα αναδειχθεί και ο Κάσσανδρος, γιος του στρατηγού Αντίπατρου, που τον είχε αφήσει ο Μ. Αλέξανδρος «επιμελητή» του μακεδονικού κράτους, όταν ξεκινούσε για την εκστρατεία του στην Μ. Ασία. Μετά τον θάνατο και του Αντίπατρου, ο φιλόδοξος και σκληρός Κάσσανδρος βρέθηκε στην ανάγκη να αγωνίζεται σχεδόν διαρκώς για να κερδίσει, στην αρχή και να διατηρήσει στην συνέχεια την ηγεμονία της Μακεδονίας. Στον αγώνα του για την κατάκτηση της εξουσίας θα συγκρουστεί και με την επίσης φιλόδοξη, μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα, τον στρατό της οποίας θα νικήσει σε μια μάχη κοντά στην Πύδνα, ενώ την ίδια θα την εκτελέσει το 318 π.Χ. Για να αμβλύνει την έντονη δυσαρέσκεια που δημιούργησε στους Μακεδόνες αυτή του η ενέργεια, αλλά και για να συνδεθεί με συγγενικούς δεσμούς με τον μακεδονικό βασιλικό οίκο, ο Κάσσανδρος πήρε γυναίκα του, το 316 π.Χ., τη Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου Β’  από την Θεσσαλή γυναίκα του Νικησίπολη και ετεροθαλή αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου. Ακόμη για να επιβάλλει και να εδραιώσει την ηγετική του παρουσία στον μακεδονικό χώρο, ίδρυσε, κατά την συνήθεια των ηγεμόνων της εποχής, νέες πόλεις: την Κασσάνδρεια, στην οποία έδωσε το όνομά του, και τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έδωσε το όνομα της γυναίκας του.

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 (κατ’ άλλους το 316) π.Χ. με «συνοικισμό», δηλαδή με την μεταφορά κατοίκων από τους γύρω οικισμούς και την συγκέντρωση και εγκατάστασή τους στην νέα πόλη. Χαρακτηριστικά, σε ένα απόσπασμα του επιτομέα του γεωγράφου Στράβωνα (67π.Χ.-23π.Χ.) διαβάζουμε: «Είκοσι στάδια μετά τον Αξιό είναι ο Εχέδωρος και μετά από άλλα σαράντα στάδια είναι η Θεσσαλονίκη, κτίσμα του Κασσάνδρου και η Εγνατία οδός.

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό πάνω από 1.500.000 κατοίκους, είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για τα παραδοσιακά πιάτα της, μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο που προδίδουν τις ανατολίτικες επιρροές.

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για το εμπορικό κέντρο της που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στην παραλιακή Λ. Νίκης και στην Εγνατία

Η οδός Αριστοτέλους, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για τη μόνη περίπτωση διατεταγμένης αρχιτεκτονικής προσόψεων στον ελλαδικό χώρο.

Η Θεσσαλονίκη σφύζει από πολυποίκιλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, εντυπωσιακές φυσικές περιοχές και οικισμούς, φιλόξενους κατοίκους με μοναδική νοοτροπία και έναν αξιοζήλευτο τρόπο ζωής που είναι βέβαιο πως θα σας εντυπωσιάσει.

Η Θεσσαλονίκη, είναι ένας από τους πιο προικισμένους νομούς της Ελλάδας και αξίζει σίγουρα να τον επισκεφθείτε.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στεγάζει όχι μόνο καλλιτεχνικές, αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες. Είναι ένα σύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών, πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, μπαλέτο, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις.

O ΛEYKOΣ ΠYPΓOΣ, μνημείο - σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Οχυρωματικός πύργος του 16ου αι. - κατασκευάστηκε επί Σουλεϊμάν Β' του Μεγαλοπρεπούς, κατά τα έτη 1535-1536 - Χτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου, που συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης με το θαλάσσιο. Πήρε τη σημερινή ονομασία του το 19ο αι.

Όποιος πλησιάζει τη Θεσσαλονίκη από τη θάλασσα διακρίνει πάνω στις παρυφές των λόφων της το Επταπύργιο, τα άλλοτε τείχη της πόλης.  Η περιτείχιση της πόλης έγινε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο από τους αυτοκράτορες Αύγουστο και Γαλέριο. Πολλές ήταν οι πύλες στα τείχη της Θεσσαλονίκης (η Χρυσή Πύλη, η Πύλη του Βαρδαρίου, η Πύλη των Αρχαγγέλων κ.α.). Τα τείχη της πόλης είχαν επτά πύργους. Από αυτούς τους πύργους σήμερα σώζονται μόνο δύο. Ο πύργος του Πυροβολείου και ο περίφημος Λευκός Πύργος. Tο τείχος της ύστερης αρχαιότητας, που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε σε όλο του το μήκος, κατασκευάστηκε στα μέσα του 3ου αι., με απλό σύστημα: κατά διαστήματα πύργοι, που ενώνονταν με ανίσχυρα μεταπύργια. H περίμετρος αυτών των τειχών αποτέλεσε τη βάση της βυζαντινής οχύρωσης, με μόνη προσθήκη την Aκρόπολη. Tο βυζαντινό τείχος ήταν πιο φροντισμένο και χτίστηκε σύρριζα στην εξωτερική πλευρά του ρωμαϊκού, που λειτουργούσε ως αντιστήριγμα. H οχύρωση ήταν πιο προσεγμένη στις πεδινές εκτάσεις, όπου υπήρχαν τριγωνικοί πρόβολοι, ενώ στις πιο ασφαλείς χτίστηκαν τετράγωνοι πύργοι. Πριν από 100 περίπου χρόνια θεωρήθηκε εμπόδιο στην εξέλιξη της πόλης και αποφασίστηκε το γκρέμισμά του τμηματικά.

Η Ροτόντα είναι ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα σωζόμενα κτίσματα της πόλης, κτισμένο στα χρόνια της Ρωμαϊκής Τετραρχίας (τέλη 3ου και αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι κατασκευασμένη με οπτόπλινθους, όπως η Καμάρα τα Ρωμαϊκά Ανάκτορα και το Οκτάγωνο, στο χώρο του ρωμαϊκού Κάμπου (Campos) του ανατολικού τμήματος της πόλης και αποτελούσε πιθανά τμήμα του όλου Γαλεριανού συγκροτήματος που κτίστηκε από το Γαλέριο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη. Επίσης, αξίζει η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, στο οποίο εκτίθενται στολές, όπλα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908 (τηλ. 0310-229778/233108).

Τέλος, ο ταξιδιώτης καλό θα ήταν να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1926 και αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.  Ιδρυτής της ήταν ο Νικόλαος Γερμανός.

Σας Περιμένουμε…

Έχει διαβαστεί 1127 φορές

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ...

Επισκεψιμότητα